Gör en hushållsbudget

Gör en hushållsbudget

Gör en hushållsbudget

En budget i allmänhet handlar om att få en översikt ifall man går back eller i vinst efter att ha sammanställt förväntade inkomster mot förväntade utgifter under en period, detta är nyttigt att göra regelbundet för att veta hur ens livssituation ser ut och ifall något behöver förändras. Ifall du planerar på att åka på semester nästa sommar, hur mycket behöver du spara varje månad inför resan? Ifall du sparar inför ett bostadsköp, hur länge behöver du spara innan du har samlat tillräckligt för att börja leta?

Genom att göra regelbundna hushållsbudgetar får du svar på dessa frågor och mycket mer.

Gör en hushållsbudget

Hur gör jag?

Enklaste sättet är att summera ihop alla källor som ger inkomster på en sida och sedan alla källor som ger utgifter på en annan sida för att sedan se vilken av summorna som är större.

Exempel på källor som ger inkomster är lön från jobb, men bidrag och stöd räknas även in som en inkomstkälla. Sedan kanske du har ett sidohobby som pianolärare eller hjälper till i en förening och får betalt för det också, dessa räknas också in!

Utgifter är kort och gott allting som du betalar för. Från hyresavsgift eller bostadsavgift, till matköp och restaurangbesök, för att inte nämna gymkortet.

Hur stora perioder ska du dela upp dem på? Vanligtvis gör man månatliga uppdelningar för att följa månadslönen och de månatliga avgifterna.

Summera ihop inkomster i en spalt och utgifterna i en annan och jämför, ifall dina inkomster är betydligt större än dina utgifter går det bra för dig!

Mina utgifter är större än mina inkomster

Detta betyder att du går i back, att du betalar ut mer än vad du tjänar in och kommer inte fungera långsiktigt. Du behöver antingen öka dina inkomster eller sänka dina utgifter.

Idéer för att öka inkomster är att i första hand diskutera om lönehöjning, om inte detta ser bra ut kan du prova att ta på dig extrajobb under kvällar eller helger för att öka inkomster. Fundera även på ifall inte du kan få bidrag för din hobby. Kommunen kanske kan erbjuda kulturstöd ifall du håller en vernissage med dina målningar eller fotografier.

Idéer för att sänka utgifterna är det mer populära alternativet. Det kan vara allt från att gå på färre restaurangbesök och göra matlådor istället, till att jämföra offertar från olika elbolag för att få ett billigare pris på abonnemanget.

Mina utgifter och inkomster är lika stora

Du lever precis på gränsen till ett bra liv, vad som menas är att ifall du är nöjd med situationen du är i idag och inte vill ha några förändringar alls behöver du inte göra några stora förändringar. Det rekommenderas fortfarande att du ökar dina inkomster eller sänker utgifter så att du kan lägga undan pengar varje månad för en buffert ifall något händer.