De bästa sparformerna

De bästa sparformerna

De bästa sparformerna

Att spara pengar är något som man fått höra är en bra sak att göra. Det handlar dock om mer än att lägga undan pengar i en spargris eller under madrassen, sådana idéer fungerar inte längre i dagens samhälle då det löper risk för att värdet sjunker i samband med inflationer och valutarelationer. Varför lägga undan pengar i madrassen när det finns alternativ som ger mer värde för pengarna?

Sparkonto

De flesta av oss har ett bankkonto som tar hand om transaktioner för utgifter och inkomster, en annan version är sparkonto där du får ränta på dina besparingar. Beroende på bank kan det handla om rörlig ränta som kan ändras från dag till dag eller en fast ränta som är oförändrad från att du gör en insättning tills att du gör ett uttag.

Hos ett sparkonto är det viktigt att undersöka ifall det finns en insättningsgaranti som försäkrar dig att du kan få dina pengar tillbaka ifall något händer företaget, exempelvis att den går i konkurs. Det är inte alltid att ett företag som erbjuder sparkonto har detta alternativ så det är därför hög prioritet på att läsa igenom villkoren när du letar efter förslag på sparkonto.

De bästa sparformerna

Detta alternativ är ett av de säkraste valen man kan göra, dock ger ett sparkonto ingen särskild stor avkastning då räntan i sig brukar vara väldigt låg det kan vara 0,5% till 3,5%. Det finns högre räntealternativ men då är pengarna låsta för en specifik period och det kan även inkludera avgifter vid uttag. Men ifall man vill ha en säker avkastning utan några risker alls med att förlora sina pengar är sparkonto ett av de bättre alternativen.

Aktier

Aktiehandel kan man säga är en sorts investering. Du köper en ägardel av ett företag i hopp om att företaget blir mer framgångsrik i framtiden för att du sedan säljer din ägardel för ett högre pris än du köpte den för. Om du inte vill sälja din ägardel kan du då ta del av utdelning som ges till ägare vilket fungerar som en sorts ränta för att du äger en bit av företaget.

För att spara i aktier krävs dock mer energi än i att lägga pengar i ett sparkonto, aktiehandel är en av de mer riskfyllda sparformerna där du kan förlora allt du sparat. Detta kan vara för nervpirrande för vissa men för de som känner sig manade har aktiehandel varit historiskt sett ett av de mer lönsamma formerna av sparande. Om vi kollar exempelvis på Stockholmsbörsen över 100 år har den stigit i genomsnitt med 10% per år trots kriser som när IT-bubblan sprack, eller fastighetskrisen

Fonder

Den mer populära sparformen är att sätta in pengarna i fonder. Enkelt förklarat är fonder en samling av aktier eller andra sorters värdepapper som en förvaltare tar hand om mot en avgift.

Varför detta innehar en lägre risk är för att fonden breder ut sig och innehar aktier med olika risker, förvaltaren köper och säljer inom dessa aktier med målet om att göra en vinst för fonden. Ofta är det företag som undersökt vissa aktier för att sedan gå ihop med andra likasinnade företag och satsar pengar på en fond. Då företagen i sig själva investerar pengar i fonden och de gjort analyser så är det vanligtvis säkrare att lägga sina besparingar där än att satsa på en ensam aktie som du själv inte har särskilt stor koll på.

Även fonder finns i flera alternativ där aktiefonder har chans att ge störst avkastning men innehar också största risken. För de säkrare varianterna finns räntebärande fonder som ger betydligt lägre avkastning, det kan dock inte vara tillräckligt lönsamt med tanke på förvaltaravgiften!